Home   COMPARATII

COMPARATII

Centrale termice pe lemne, gaze sau electrice?

Cum alegem o centrala termica in functie de combustibilul consumat? Ce ar trebui sa luam in calcul? Sunt intrebari care nu se pun in mod curent, deoarece nu avem atatea posibilitati la un moment dat. Daca avem un apartament in condominiu, nu exista decat solutia cu gaz sau curent electric. Daca avem o casa de vacanta la munte, e posibil sa nu putem alege decat intre lemne sau electric.

Avantaje si dezavantaje

Centrala termica pe combustibil solid (pe lemne sau carbune)

Avantaje:

 • combustibil ieftin

Dezavantaje:

 • incarcari dese cu combustibil. Se poate evita acest lucru prin alegerea centralei termice cu incarcare automata, dar la centralele cu incarcare automata nu se mai poate folosi combustibilul solid uzual, se folosesc peleti.
 • intreruperea curentului electric implica introducerea unor elemente de siguranta in instalatie, ceea ce conduce la cresterea investitiei initiale. Astfel, daca la celelalte tipuri de centrale termice lipsa curentului electric nu prezinta probleme deosebite, la centralele termice pe combustibil solid lipsa circulatiei agentului termic prin instalatie poate genera probleme serioase. De ce? Pentru ca odata aprins combustibilul solid in focarul centralei, nu se poate stinge imediat, iar acesta produce o cantitate de caldura care trebuie consumata. De aceea se folosesc puffere (acumulatoare de caldura), vase de expansiune deschise si se asigura circulatia naturala (termosifon) la cel putin 2 corpuri de incalzire. Cititi mai pe larg in articolul Centrale pe combustibil solid – consideratii generale
 • investitie mare initiala. Centralele termice pe combustibil solid se compun din cazan, pompe circulatie, vase expansiune, puffere, sisteme de siguranta. Acestea se monteaza in instalatia de incalzire separat, nu sunt incorporate ca la celelalte centrale termice intr-o singura carcasa

Centrala termica pe gaz

Avantaje:

 • combustibil ieftin.
 • solutii tehnice multiple: centrale termice cu tiraj natural, cu tiraj fortat, in condensatie, cu camera etansa de ardere, cazan de pardoseala, preparare instantanee de apa calda menajera sau cu boiler.
 • gama foarte variata de puteri
 • usurinta in exploatare

Dezavantaje:

 • reteaua de distributie nu este dezvoltata in toata tara.

Centrala termica pe curent electric

Avantaje:

 • usurinta in exploatare
 • retea de alimentare cu curent electric dezvoltata la nivel national

Dezavantaje:

 • costisitoare in exploatare comparativ cu centralele termice pe gaz sau combustibil solid
 • necesita refacerea bransamentului de energie electrica in situatia in care nu a fost prevazuta instalarea centralei de la constructia cladirii.
 • gama de puteri redusa. Se pot obtine puteri mai mari prin montarea in cascada a mai multor centrale, insa puterea electrica instalata trebuie sa fie asigurata.

Concluzii

Usurinta in exploatare. O regasim la centralele termice pe gaz si electrice la avantaje. Reprezinta faptul ca odata instalata o astfel de centrala, utilizatorul nu trebuie dacat sa apese un buton si sa monitorizeze (din timp in timp) presiunea in instalatia de incalzire. Nu sunt necesare operatiuni complexe sau prea tehnice.

Exploatare dificila. Centralele termice pe lemne, pentru ca trebuie alimentate la intervale regulate de timp cu combustibil, timp care variaza in functie de necesarul de caldura al casei. In timpul verii trebuie pornite si oprite in fiecare zi pentru prepararea apei calde menajere. Trebuie curatate la intervale regulate de timp, intervale nu foarte lungi. Nota: centralele termice cu combustibil solid cu alimentare automata cu peleti pot depasi acest obstacol, devenind usor de exploatat.

Costuri exploatare. In acest moment ordinea este lemne – gaze – electric, in care incalzirea electrica fiind cea mai costisitoare modalitate de incalzire.

In incheiere putem spune ca centrale termice pe gaz sunt cele mai recomandate, urmand cele pe combustibil solid si electrice. In situatia in care aveti o casa de vacanta, usurinta in exploatare recomanda centralele electrice care nu sunt utilizate in fiecare zi, ci doar pentru sfarsitul de saptamana, micsorandu-se astfel costurile de exploatare. Daca este o casa de locuit in mod curent puteti alege pe combustibil solid.

Nota: Aparatele de aer conditionat la noi in tara nu se pot folosi ca singura sursa de incalzire, ele trebuie sa secondate de corpuri statice racordate la un alt sistem de incalzire. In acest domeniu se fac imbunatari ani de an, astfel este posibil ca in viitorul apropiat sa se comercializeze si la noi aparate de aer conditionat destinate tarilor nordice, care functioneaza si la temperaturile de iarna din tara noastra.